Wyrok WSA w sprawie plików cookies

Wyrażanie zgody na pliki cookies jest czymś dobrze znanym internautom od dłuższego czasu, trzeba to zrobić już po wejściu na witrynę. Pojawiły się jednak pewne zmiany, które mają na celu przeciwdziałanie przetwarzaniu danych klientów bez ich aktywnej zgody. Nie mają być akceptowane wyłącznie zgody bierne, czyli udzielane przez ustawienia przeglądarki internetowej. Oznacza to, że akceptacja ma być wyraźna, aby nie było żadnych wątpliwości. Takie jest założenie Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Okazuje się jednak, że WSA ma inne zdanie na ten temat, bo decyzja UODO została uchylona. Uzasadnienie dotyczy tego, że nie zawsze cookies oznaczają dane osobowe.

Problematyczne cookies a RODO

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych wydał decyzję odnośnie stosowania cookies na stronach internetowych. Zarzutem było wykorzystywanie przez spółkę danych osobowych klientów bez uzyskania aktywnej zgody na takie działania. Spotkało się to jednak z mocnym sprzeciwem i skończyło wniesieniem skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z siedzibą w Warszawie. Spółka nie ma sobie niczego do zarzucenia, powołuje się na legalne użycie plików cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki internetowej. UODO nie osiągnęło niestety zamierzonego celu, bo wydana decyzja została uchylona przez WSA. Prezes UODO argumentuje zasadność swojej decyzji tym, że internauta nie dokonał żadnych zmian w ustawieniach swojej przeglądarki, więc nie wydał aktywnej zgody na przetwarzanie jego danych osobowych. Jego akceptacja miała charakter bierny, milczący, więc zgodnie z zapisami RODO nie ma to niczego wspólnego z dobrą wolnością świadomości.

Użytkownicy witryny powinni być poinformowani w jasny i zrozumiały sposób, z jakimi konsekwencjami wiąże się udzielenie zgody na przetwarzanie danych. Musi to nastąpić jeszcze zanim na urządzeniu służącym do przeglądania strony internetowej zostaną zainstalowane pliki cookies. Wymaga to jednak w pierwszej kolejności zapoznania się z polityką prywatności konkretnej spółki, ale jest to niemożliwe przed nie zaakceptowaniem ciasteczek. Można wobec tego stwierdzić, że takie działania są niezgodne z RODO. Spółka jednak przystąpiła do obrony, zwracając się z prośbą o rozstrzygnięcie sprawy na drodze sądowej. Została złożona skarga na decyzję prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych do WSA. Sąd Administracyjny argumentuje jej uchylenie tym, że UODO nie jest organem rozstrzygającym i powinien dokładnie przeanalizować charakter zbierania danych przez stronę internetową. Orzeczenie WSA nie jest jednak prawomocne, a Urząd Ochrony Danych Osobowych czeka na pisemne uzasadnienie wyroku sądu.

640 426 Wiadomość